Doelstellingen
De volgende 6 jaar wil ik, samen met jullie, verder het pad bewandelen naar een veilig, verbindend en aangenaam Brasschaat waar iedereen zich thuis voelt.
Veiligheid primeert
Veiligheid was, is en blijft prioriteit nummer 1.
Een sensibiliserende, preventieve aanpak aangevuld met een kordaat lik-op-stukbeleid is de basis. Een uitgebreid cameranetwerk, overlastcamera’s, een ruim en efficiënt BIN (Buurt Informatienetwerk), een kordate zwerfvuil- en fietsdiefstallenaanpak en duidelijke GAS- (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) boetes moeten een nultolerantiebeleid ondersteunen.
Maar ook een vrijwilligersploeg, welke paraat staat in crisissituaties (watersnood, epidemie uitbraak, …), zal uitgerold worden.
Veiligheid gaat ook ruimer: veilige fietspaden, veilige jeugdlokalen, veilige schoolroutes, veilig in het verkeer, …
Kortweg, samen maken we van Brasschaat een Veilige Thuis.
Van piepjong tot wijsoud
Iedereen telt.
Iedere Brasschatenaar heeft zijn eigen noden en wensen. Deze kunnen veranderen en evolueren mee met ieders levensfase. Belangrijk is te luisteren naar de burger en waar mogelijk, deze ideeën mee te nemen bij beleidsbeslissingen.
Betaalbare en voldoende kinderopvang, aandacht voor alle gezinsvormen met de mogelijkheid van een tweede verblijfsregister voor eenouder- of samengestelde gezinnen, kwaliteitsvol onderwijs met een goed uitgewerkt aanbod van naschoolse kinderopvang, betaalbare en levenslange woonvormen (bv. kangoeroewoningen) met voorrang voor Brasschatenaren, laagdrempelig cultuur-, jeugd- en sportaanbod voor alle leeftijden, optimale dienstverlening (zowel fysiek als digitaal), inspraakmomenten en wijkvergaderingen, extra aandacht voor hulpbehoevenden, ondersteunen van initiatieven om isolement en vereenzaming te voorkomen.
Een inclusieve gemeente waar iedereen telt is de basis van een Warme Thuis.
Wie sport, die wint
Mens sana in corpore sano. Ook voor iedere Brasschatenaar! Een inclusief sportbeleid brengt nog meer sport en beweging naar nog meer Brasschatenaren.
Een uitgebreid sportaanbod (zowel in clubverband als niet georganiseerd), samen investeren in de nodige basisinfrastructuur, een stevige (financiële, logistieke en administratieve) steun aan het clubleven met zijn medewerkers, partners en vrijwilligers. Speciale aandacht voor G-sporters, jeugd, mensen in kansarmoede, senioren. Sport verbindt en is de ruggengraat van onze samenleving. Concreet gaan we verder op de ingeslagen weg. Bijsturingen op basis van ideeën (bv het betoelagen van het jaarlijks onderhoud van kunstgrasvelden, het uitrollen van een Zenplatform, publiek toegankelijk maken van de atletiekpiste, brede communicatie van het sportaanbod en -evenementen via een sportnieuwsbrief) houdt Brasschaat aan de sportieve top.
Met ieders engagement bouwen we samen verder aan een Gezonde Thuis.
Jeugd is onze toekomst
Jongeren zijn onze toekomst én maken onze toekomst. Zij bouwen mee aan het Brasschaat van morgen.
De ingeslagen weg van inspraak, participatie en de kind/jeugdreflex wordt verder bewandeld. Een duidelijk speelweefselplan (=overzicht van speel- en ontmoetingsplaatsen voor kinderen en jongeren) wordt in beeld gebracht en blinde vlekken (bv. wijk Het Leeg, Bethanie, Mariaburg/Vriesdonk) worden aangepakt. Samen met de jeugdverenigingen en de eigenaars van de jeugdlokalen wordt er werk gemaakt van veilige lokalen voor onze jeugd. Een plan van aanpak om de mentale veerkracht van onze jongeren te versterken en het algemeen jeugdwelzijn op te krikken bv via een vindplaatsgerichte (outreachend) aanpak. Een droom die hopelijk kan gerealiseerd worden is een fysiek huis van én voor de jongeren waar ontspanning, leren, welzijn, informatie en fuiven onder één dak zit. Alcoholvrije festiviteiten (voor -16 jarigen) en ondersteuning bij jeugdfuiven en -evenementen
Samen met de jongeren bouwen we verder aan een Thuis waar ook jongeren zich goed voelen.
Thuis in Brasschaat
Werken aan een Thuis in Brasschaat voor 38.523 inwoners (inwonerscijfer einde juli 2024) is een engagement van iedere dag. Op een respectvolle wijze bouwen we samen verder aan een veilige, verbindende, inclusieve, groene en bruisende gemeente. Daarom dat het dagelijks contact met de burger voor mij steeds belangrijk was, is en zeker zal blijven.